Nieuws

  1. Home
  2. /
  3. 2018, Voorpagina
  4. /
  5. Groninger scholieren lezen Concept...

Groninger scholieren lezen Concept M. van Aafke Romeijn

Tijdens literair festival Het Grote Gebeuren gaat een drietal klassen in gesprek met schrijver en muzikant Aafke Romeijn. Sinds de start van dit schooljaar lezen de leerlingen haar romandebuut Concept M. De leesclub XXL zal gemodereerd worden door Elin Stil, presentatrice bij OOG TV. Bovendien zal zij ervoor zorgen dat de leerlingen van het Stadslyceum en het Montessori Lyceum alles uit het gesprek halen wat erin zit.

In Concept M. (2018) schetst Aafke Romeijn een weinig opbeurend beeld van Nederland in de nabije toekomst. Er heerst een epidemie van kleurloosheid en de mensen die hieraan lijden zijn volledig afhankelijk van medicijnen. De hoge kosten zijn een bedreiging voor de welvaartsstaat. Het zijn verrassenderwijs juist enkele kleurlozen die de aanval openen op hun eigen ‘bevoorrechte’ positie. De roman roept vele vragen op over leven met ziekte, de rol van de farmaceutische industrie en politiek opportunisme versus radicaal idealisme.

Voor het gesprek tussen Romeijn en de scholieren wordt de eerste etage van de Groninger Forum Bibliotheek omgetoverd in Zaal vijf. Vanzelfsprekend zijn ook alle volwassen bezoekers uitgenodigd voor dit kleurrijke programma-onderdeel dat om 20.15 uur aftrapt. Als kers op de taart zal het gesprek worden afgesloten met twee liedjes, naast debuterend schrijfster is Aafke Romeijn namelijk ook muzikant. Als singer-songwriter en producer bracht ze drie albums uit met Nederlandstalige Electro.

Foto: Marcel Krijgsman