Nieuws

  1. Home
  2. /
  3. Voorpagina
  4. /
  5. Jan Mulder presenteert zijn...

Jan Mulder presenteert zijn ‘grote Groninger roman’ op Het Grote Gebeuren

Zaterdagavond 3 november presenteert Jan Mulder zijn gloednieuwe roman Liefde & aardbevingen op literair festival Het Grote Gebeuren. Het leukste festival voor lezers en schrijvers verwelkomt ook de Britse debutant Imogen Hermes Gowar en de Tsjechische auteur Marek Šindelka, de Groningers Peter Middendorp en Fieke Gosselaar, de Vlaamse Kristien Hemmerechts en de debutanten Persis Bekkering, Sytske van Koeveringe en Rinske Hillen. Daarnaast verwelkomen we de al eerder aangekondigde Toon Tellegen, Frank Westerman, Aafke Romeijn, Jeroen Olyslaegers, de terugblik op M. Vasalis en de presentatie van Leesbaar Groningen.

Het nieuwe boek van Jan Mulder ligt vanaf 3 november in de boekhandels. Liefde & aardbevingen is een onvergetelijk portret van een tragisch leven in een veranderende samenleving. De roman is een fijnzinnige vertelling over de eenvoudige plattelandskruidenier Wilhelmus wiens leven dramatisch verandert als de Turkse Tanya in het dorp komt wonen. Jan Mulder is sinds het beëindigen van zijn carrière als profvoetballer in 1975 actief als auteur en hij publiceerde vele boeken over sport, de roman Iris, de novelle Spreek en vergissing en een aantal boeken die hij samen met Remco Campert maakte.

Buitenlandse gasten op Het Grote Gebeuren

De Britse Imogen Hermes Gowar studeerde archeologie, antropologie en kunstgeschiedenis waarna ze in diverse musea werkzaam was. Ze brak in haar thuisland door met haar debuutroman De meermin en de courtisane. De roman is mede geïnspireerd door een curiositeit die ze tijdens haar werk in het British Museum in Londen vond: een gemummificeerde nep-meermin van Japanse makelij. Ze is nu voor het eerst in Nederland om te vertellen over de verrassend exotische zeden in 18de eeuws Londen en hoe levensgevaarlijk het is om een zeemeermin in je huis te halen.

Marek Šindelka wordt gezien als de meest getalenteerde en veelzijdige Tsjechische auteur van zijn generatie. Hij maakte in 2016 zijn entree in de Nederlandse boekhandel met de mozaïekvertelling Anna in kaart gebracht, die lovend werd besproken. Zijn meest recente roman Materiaalmoeheid gaat over twee broers en hun vlucht naar Europa. De roman weet het fysiek-claustrofobische van hun ervaringen perfect in taal te vangen.

Groningse gasten op Het Grote Gebeuren
De Groninger auteur Peter Middendorp is met zijn, op de moord op Marianne Vaatstra gebaseerde, roman Jij bent van mij genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs (voortzetting AKO Literatuurprijs). Op Het Grote Gebeuren gaat hij met collega-schrijver Kristien Hemmerechts en onderzoeksjournalist Marian Husken in gesprek over het spanningsveld tussen feit en fictie.

De Groningse schrijfster Fieke Gosselaar zal deelnemen aan het gesprek over het Groningse landschap als literaire voedingsbodem. Eerder waren Auke Hulst en Aly Freije al aangekondigd voor dit programmaonderdeel ter gelegenheid van de presentatie van Leesbaar Groningen, de kleurrijke letterenkaart opgebouwd uit honderden citaten. Gespreksleider is Louis Stiller.

Kaarten
Het Grote Gebeuren is een festival van Stichting Literaire Activiteiten Groningen, georganiseerd in samenwerking met het Groninger Forum. Kaarten zijn zowel online als bij de kassa van het Groninger Forum verkrijgbaar. In de voorverkoop kosten kaartjes € 19,50 per stuk (Bibliotheekleden betalen € 15,- en Studenten € 10,-). Houd www.hetgrotegebeuren.nl in de gaten voor het laatste nieuws.

Foto Jan Mulder: Merlijn Doomernik | foto Imogen Hermes Gowar: Mandy Lee Jandrell