Nieuws

  1. Home
  2. /
  3. 2018, Voorpagina
  4. /
  5. Presentatie Leesbaar Groningen: gedicht...

Presentatie Leesbaar Groningen: gedicht van Rawie in Virtual Reality

Voor Het Grote Gebeuren maakt Chantalla Pleiter, met medewerking van de dichter zelf, een virtual reality-bewerking van het gedicht ‘Aa-Kwartier’ van Jean Pierre Rawie. Het gedicht heeft een plekje gekregen op de kleurrijke letterenkaart Leesbaar Groningen. In de vr-versie kunt u gedicht in woord en beeld aan den lijve ondervinden.

Het gedicht is een van de vele honderden citaten die een plek kregen op Leesbaar Groningen, de nieuwe letterenkaart van de provincie en stad Groningen die tijdens Het Grote Gebeuren wordt gepresenteerd. Van de eerste tekst waarin het Nederlandse grondgebied werd beschreven tot recent werk van Murat Isik en Fieke Gosselaar. Aa-Kwartier van Rawie dateert uit 2012, maar neemt de lezer mee op een tocht ‘langs de kades van de Aa’ waarin het verleden niet ver weg is. Pleiter maakte eerder al de installatie Iets in de vorm van iets anders, waarin de roman Op de rok van het universum van de Groninger schrijver Tonnus Oosterhoff centraal stond.

Naast de Virtual-Reality-ervaring zal een tiental schrijvers eigen teksten voordragen die een plekje kregen op de kaart. Dit zijn onder andere Fieke Gosselaar, Leonie Barnier, Lucas Zandberg, Bill Mensema, Aly Freije, Ronald Ohlsen en Auke Hulst. zullen teksten In opdracht van SLAG en Leesbaar Groningen schreven Vincent Kortmann, Wietse van Engeland, Sonja Schulte en Annie Martens teksten bij enkele plekken in de provincie die nog niet in woord waren vastgelegd. Na de presentatie zal initiatiefnemer Louis Stiller in gesprek gaan met Fieke Gosselaar, Aly Freije en Auke Hulst over de vruchtbaarheid van Groningen als literaire grond.

Afbeelding: Chantalla Pleiter.