Frank Westerman

  1. Home
  2. /
  3. Events
  4. /
  5. Frank Westerman

Frank Westerman

Foto: Lionne Hietberg

Frank Westerman kennen we natuurlijk van De graanrepubliek (1999), de moderne klassieker over de opkomst en ondergang van de Groninger graanbaronnen en hoe de akkerbouw in de twintigste eeuw moderniseerde. Sindsdien bouwde Westerman een schitterend oeuvre op met boeken als het tweemaal bekroonde Een woord een woord (2016), Ararat (2007) en Stikvallei (2013).

Zijn nieuwe boek Wij, de mens verschijnt op 9 oktober en zal centraal staan tijdens het gesprek met Menno Gerkema op Het Grote Gebeuren.

Uitgangspunt voor dit boek is de fossiele oermens die in 2003 in een grot op Flores (Indonesië) werd gevonden. Dit skelet van niet meer dan een meter werd omringd door skeletten van ratten zo groot als honden, olifanten zo klein als pony’s en een uitgestorven reuzenooievaar van 1 meter 80. Wat zegt deze spiegelwereld over wie wij zijn en waar wij vandaan komen? Als gastschrijver aan de Universiteit van Leiden gaat Frank Westerman samen met zijn studenten op zoek naar antwoorden. De inzet is hoog. Want als wij de overtreffende trap van het dier zijn, waarin schuilt dan het onderscheid?

Menno Gerkema werkt als chronobioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bestudeert hoe de omgang met tijd verankerd is in de fysiologie van mens en dier. Daarbij gaat hij ook ver terug in de tijd. Bijvoorbeeld in de analyse waarom ook mensen nog steeds bepaald zijn door hoe ooit zoogdieren tot een nachtelijk bestaan werden gedwongen.

 

Event Timeslots (3)

Voorlees
Arena

-

Signeren
-

Kelder
-